chevron

ÜNİVERSİTE SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?


8 Maddede Üniversite Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öğrencilerimiz öncelikle bu seçimde ilgi duyduğu alanı seçmelidir. Bu alan doğrultusunda üniversitelerin ilgili bölümlerinin ardından Üniversite seçiminde şu hususlara dikkat edilmesi gerekir:
1.       Öğretim Görevlileri Kadrosu
Öğretim görevlilerinin kadrolarını araştırmalıdır. Öğretim kadrolarının listesi her bölümün ve her üniversitenin ÖSYM’nin tercih robotunda yer almaktadır.
2.       İşlevsellik ve Pratiklik
İlgili bölümün üniversitedeki pratik ve teorik alanları bu hususta önemlidir. Öğretimin sadece teorik olarak gerçekleştiği üniversitelerde öğrenciler, bilgilerini sahada kullanmakta zorluk çekmektedirler. Örnek verecek olursak Kimya mühendisliği veya Tıp Fakültesine gidecek bir öğrencinin; seçmek istediği üniversitede bölümle ilgili iyi şartlarda bir laboratuvarının olmasına dikkat etmelidir.
3.       Konum ve Fiziki Ortam,
Üniversitelerin bulunduğu yerleşim yerlerinin konumu oldukça önemli bir durumdur. Merkezi bir yerleşke olması, sosyal olanaklara yakın olması, ulaşılabilirlik yönünden güvenli olması dikkate alınması gerekmektedir. Üniversitelerin Fiziki ortamı ise öğrencinin eğitim hayatı boyunca tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olması gerekmektedir. Fiziki ortamda iyi bir yemekhanesi veya kafeteryası, kütüphane olanakları, bina yapısı ve sağlamlığı, sınıfların aydınlık ortamı, konferans ve farklı aktiviteler için kullanılabilen ortak alanları yine dikkat etmemiz gereken hususlardandır.
4.       Barınma İmkanları
Üniversite seçiminde en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri barınmadır. Üniversitenin bulunduğu şehirlerde yurt sayısı, konut sayısı, nüfus yoğunluğu önemli kriterleri oluşturmaktadır. Yurt ve konut fiyatlarının bilinmesi avantaj sağlayacaktır. Öğrenci sayısı ve barınma için gerekli konut ve yurt sayısının birbirine eşitlikten uzak olan üniversite yerleşim bölgelerinde bu tür problemler olmaktadır.
5.       Sosyoekonomik Düzey
Gidilecek olan üniversitenin bulunduğu il veya bölgede olanaklarla ilgili fiyat bilgilerinin araştırılması önemlidir. Sosyal aktiviteler, temel ihtiyaçlar için gerekli materyaller, okul-kırtasiye vb. gibi durumlar sizlere bir fikir verecektir.
6.       Üniversitenin Ulusal ve Evrensel düzeyde Standartları, Sıralamaları
Üniversitelerin sıralamaları Ulusal ve Evrensel olarak Ranking sistemlerinde yapılmaktadır. Bu sistemler QS, Times Higher gibi dünya çapında kabul görmüş kuruluşlar tarafından sıralamalar belirlenebilmektedir. Seçilecek üniversitelerin sıralamasını internet sitelerinden bulabilmeniz mümkün. İyi bir sıralama ve standarda sahip üniversiteden mezun olmanın prestiji her zaman size avantaj kazandıracaktır.
7.       Küresel bazda imkanlar
Okuyacağınız bölümle ilgili yurt dışında faaliyet alanlarının olması, sektörel bazda üniversitenizin yurt dışında kabul görmesi sizler için ayrıcalık olacaktır. Öğrencinin aynı zamanda ilgili bölümüyle alakalı Yurt dışı değişim programları (ERASMUS vb.) ve Yüksek Lisans, Doktora protokolleri olabilen üniversitelerin tercihi önemlidir.
8.       Burs ve İş İmkanları
Üniversiteler, öğrencilerin bireysel sıralamaları ve tercih sıralamalarına göre öğrencilere burslar vermektedirler. Bu burslar her üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir. Başarı bursu diye aratıp bunu bulabilirsiniz. Örneğin ODTÜ 2023 YKS sınavında ilk 1000 – 500 – 100 – 50 – 10. Şeklinde farklı miktarda ve farklı olanaklarda burslar sunmaktadır. Ayrıca üniversitelerin bazı bölümleri yurt içi ve yurt dışı bağlantılı şirketlerle iş protokolleri  mevcut. Bu protokoller bağlamında mezun olduktan sonra iş hayatına girebilmeniz hemen olabilmektedir.