chevron

YKS SINAVI NEDİR VE NASIL ÇALIŞILIR?

YKS NEDİR?

              Yükseköğretime Geçiş Sınavı her yıl düzenli olarak ÖSYM tarafından yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşan bir sınav sistemidir.  YKS sınavının ilk oturumu olan TYT %40 oranında belirleyicidir. Genellikle 9 ve 10. Sınıf konularını kapsamaktadır. İkinci oturum olan AYT ise %60 oranla belirleyiciliği yüksek olan sınavdır. 11 ve 12. Sınıf konularını kapsamaktadır. YKS sınavı öğrencinin sadece öğrenmiş olduğu kalıp konu ve formüller ile sınırlandırılmamalıdır. Çünkü AYT sınavına bilgiye dayanırken özellikle TYT sınavında bilgi birikimi ile birlikte okuduğunu anlama, yorumlama ve sınava aktarma becerisini de ortaya koyan bir sınavdır.

YKS SINAVINA NASIL ÇALIŞILIR?

Üniversite sınavı geleceğimizi şekillendirme noktasında önemli yer tutmaktadır. Bu sınava lisenin ilk yılından itibaren başlayıp, planlı ve istikrarlı bir tavırla hazırlanmak sizi diğer öğrencilerden 1-0 önde götürecektir. Fakat çoğu öğrenci konu bakımından bu dört yıllık süreyi kapsayan sınava çalışmayı son yıla bırakmaktadır. Eğer siz de son yıla bırakan öğrencilerden iseniz daha yorucu bir dönem sizi bekliyor olacak.

Peki bu bir yıl içerisinde neler yapabilirim? Konular yetişecek mi? Kendinizi bundan 10 yıl sonra nerede görmek istediğinizi düşünün. Öncelikle bir hedef, rota belirleyin. Oluşturmuş olduğunuz bu rota için bir haritaya ihtiyacınız olacaktır. Bu harita sizin günlük, haftalık ya da aylık oluşturduğunuz ders çalışma programınız olacaktır. Bu plan dahilinde çalışmalara en kısa sürede başlamanız gerekmektedir. Peki planımı uygularken nelere dikkat etmeliyim? Bu sorunun cevabı aşağıda yer almaktadır. Hadi bu detaylara bakalım:

 

SINAV TAKTİKLERİ

·       Sınava çalışmaya başlamadan önce mutlaka bir dershane, eğitim koçu, özel ders vs. araştırmalarınızı yapmalısınız. Çünkü derece yapmak istiyorsanız bir desteğe ihtiyacınız olacaktır.

·       Daha sonra kendinize bir hedef belirleyiniz.

·       Belirlediğiniz hedefe yönelik bir ders çalışma programı hazırlayınız.

·       Ders çalışma programını istikrarlı bir şekilde uygulayınız. Programda bir aksama olduğu takdirde konu bütünlüğü bozulacaktır. Bu durum denemeler net düşüşüne sebep olacaktır.

·       Ders çalışmanızı engelleyen çevresel faktörlerden uzak durulmalısınız. (Arkadaş çevresi-sosyal medya vs.)

·       Bir sınav öğrencisinin en çok ihtiyacı olan şey elbette motivasyon olacaktır. Çalışmalarınızı aksatmamak kaydıyla size kendinizi iyi hissettirecek etkinlikler yapabilirsiniz.

·       Deneme analizi yapmalısınız. Bol bol soru çözün ve en önemlisi süre tutarak soruları çözünüz.

·       Konu ve soru eksiklerini saptayınız.

·       Eksik olduğunuz dersler üzerine yoğunlaşarak, iyi olduğunuz dersler üzerinden de günlük/haftalık tekrar yapmalısınız.

·       Bilgilerinizin kalıcılığı açısından görsel ve işitsel etkinlikler yapmalısınız.

·       Kolaydan zora doğru giden, doğru kaynaklar ile ders çalışmalısınız.

·       Konuları tamamlayıp, yeterince soru çözümü yapıldıktan sonra, son dönemde her gün düzenli olarak TYT ve AYT olarak deneme çözülmesi gerekmektedir.

·       Konular bittikten sonra branş denemesi çözüp hız ve dikkat düzeyinizi artırabilirsiniz.